Piškotki

Kaj so piškotki?

Spletno mesto v brskalnik računalnika obiskovalca oziroma uporabnika odloži piškotek, ang. »cookie«.

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in omogoča analize o uporabnikovem obisku, številu obiskov in kaj ga zanima v teh obiskih. V piškotku so osnovni podatki o uporabnikovem obisku določene spletne strani, in sicer (npr. ime obiskovane spletne strani, ki jo opravi v svetovnem spletišču) vsebina piškotka se shrani v računalniku uporabnika v posebni mapi. Z dvoklikom na datoteko dobimo podrobnejše informacije o obiskani spletni strani, datumu in uri obiska. Vsi ti podatki so shranjeni tudi pri upravljavcu spletne strani, ki jo uporabnik obiskuje.

Uporabnik lahko piškotke z določenimi nastavitvami briše, izključuje oziroma jih pogojno uporablja, a posledično uporabnik ne bo mogel uporabljati vseh funkcij spletišča v polni meri. V osnovi so brskalniki nastavljeni tako, da piškotke sprejemajo, zavračajo pa nastavljanje piškotkov, ki ne izvirajo iz področja, zapisanega v naslovni vrstici.

Upravljavec lahko osebne podatke, ki jih je uporabnik posredoval v postopku registracije, povezuje s podatki, ki so shranjeni v piškotku. Upravljavec lahko podatke, ki jih proizvajajo piškotki, ločeno ali v kombinaciji s posredovanimi osebnimi podatki uporabnika uporabi za ovrednotenje uporabe spletne strani, za izdelavo poročil o aktivnostih internetne strani, statistične analize podatkov, za opravljanje nadaljnjih storitev, povezanih z uporabo spletne strani.

Šteje se, da uporabnik ob brskanju po spletnem mestu www.knjigarna.com daje soglasje za namestitev piškotka in osebno privolitev v uporabo in obdelavo osebnih in drugih podatkov, ki obsega tudi možnost obdelovanja in povezovanja podatkov, razvidnih iz piškotkov.

Katere vrste piškotkov uporabljamo?

Seznam piškotkov, ki jih uporablja spletna stran e-revija.nationalgeographic.si:

  • ed_session; trajanje: 60 minut; namen: sejni piškotki
  • _pk_ses.1084.5f9d; trajanje: 30 minut; namen: interna analitika
  • _pk_id.1084.5f9d; trajanje: 13 mesecev; namen: interna analitika
  • _pk_ref.1084.5f9d; trajanje: 6 mesecev; namen: interna analitika

Kako izklopim piškotke?

Večina spletnih brskalnikov privzeto omogoča uporabo piškotkov, vendar vsak brskalnik preko svojih nastavitev omogoča izklop in izbris. Na spodnjih povezavah lahko najdete več informacij o tem, kako v svojem brskalniku prednastavite raven obravnave piškotkov. Njihova izključitev za uporabo spletne trgovine knjigarna.com ni priporočljiva.